Kan man använda kontaktlinser under vatten?


2024-04-03 16:51
Kvinna simmar under vatten

En fråga som många kontaktlinsanvändare en dag stöter på är: kan man använda kontaktlinser under vatten? Det korta svaret är: nej. Man bör undvika att använda kontaktlinser under vatten. Den främsta orsaken är att det kan irritera ögat, och i värsta fall orsaka en ögoninfektion.

Ögoninfektion

Det mesta vattnet innehåller faktiskt mikroorganismer och andra bakterier. Om dessa kommer in i ditt öga, kan du få en ögoninfektion. Det kan naturligtvis alltid hända, men det är extra problematiskt med kontaktlinser, eftersom de kan fastna på dina linser och förvärra infektionen.

Vatten får linserna att ändra form

Om vatten kommer in i ditt öga, kan det faktiskt få dina kontaktlinser att ändra form. Detta kan irritera dina ögon eftersom kontaktlinsen kan skrapa din hornhinna.

Undvik dessa aktiviteter

Om du vill vara på den säkra sidan bör du ta ut dina kontaktlinser innan du deltar i någon av följande aktiviteter:

  • Duscha
  • Simma i bassäng
  • Simma i havet
  • Vattensporter
  • Jacuzzi

Om du ändå tänker delta i någon av dessa aktiviteter med kontaktlinser på, se till att undvika att få vatten i ögonen. Alternativt kan du köpa simglasögon med styrka.

Om olyckan är framme

Om du har varit i vatten med dina kontaktlinser, ta det lugnt. Ta ut dina kontaktlinser och släng dem. Troligtvis kommer ingenting att hända, men var extra uppmärksam de närmaste dagarna på nya symptom, t.ex. röda ögon, suddig syn eller smärta i dina ögon. Sök omedelbart medicinsk hjälp om du upplever några av dessa eller andra symptom.

Referenser

  1. CDC, Water and Contact Lenses Don’t Mix
  2. Water Exposure is a Common Risk Behavior Among Soft and Gas-Permeable Contact Lens Wearers