De mest vanliga ögonfärgerna


2024-04-28 07:06
Olika ögonfärger i närbild

Ögat är unikt för varje individ, och kan liknas vid ett fingeravtryck. Det finns inte två personer som delar exakt samma form, färg och utseende på sina ögon. Det stora utbudet av ögonfärger, från brun till grön, bidrar till vår individuella unikhet. Men vilka ögonfärger är mest vanliga, och vilka är de sällsyntaste?

Bruna ögon

Den dominerande ögonfärgen, brun, uppskattas vara närvarande i cirka 70-90% av världens befolkning. Denna ögonfärg har det högsta innehållet av melanin, vilket ger naturligt skydd mot solen.

Bruna ögon

Hasselfärgade ögon

Hasselfärgade ögon, som kännetecknas av en blandning av guld, brun och gröna flagor runt kanterna, har en betydande, men inte den högsta mängden melanin. De representerar en vacker mosaik av ögonfärger.

Hasselfärgade ögon

Blå ögon

Blå ögon finns hos cirka 8% av världsbefolkningen. En genetisk mutation för tusentals år sedan ledde till utvecklingen av denna ögonfärg, som forskare tror kan spåras tillbaka till en enda individ.

Blå ögon

Gröna ögon

Med bara cirka 2% av befolkningen som har gröna ögon, är de bland de sällsyntaste ögonfärgerna. Dessa ögon har en lägre till måttlig mängd melanin.

Gröna ögon

Grå ögon

Grå ögon är sällsyntare än blå ögon, med bara 3% av världens befolkning som har dem. Denna färg beror sannolikt på ett lägre melanininnehåll och en specifik stromasammansättning som sprider ljuset annorlunda och ger ögonen ett silveraktigt utseende.

Grå ögon

Bärnstensfärgade ögon

Bärnstensfärgade ögon, som har en fast gul, gyllene, eller kopparnyans, utgör en liten del av befolkningen. Denna ögonfärg hittas vanligtvis hos personer av spansk, asiatisk, sydamerikansk eller sydafrikansk härkomst och är fri från bruna, gröna eller orange flagor.

Bärnstensfärgade ögon

Referenser

  1. AOA, 2014 Harris Poll Survey
  2. Genome Biology, Human pigmentation genes under environmental selection
  3. Eye, Scientific Journal Of Ophthalmologist, What colour are your eyes? Teaching the genetics of eye colour & colour vision.