Kan du sova med kontaktlinser?


2024-04-26 17:31
Person sover med kontaktlinser

Det är en vanlig fråga bland kontaktlinsanvändare: Kan du sova med kontaktlinserna? Det korta svaret är nej, det rekommenderas generellt inte att sova med kontaktlinserna i, om de inte specifikt är utformade för nattbruk.

Risker med att sova med kontaktlinser

Att sova med dina kontaktlinser kan betydligt öka risken för ögoninfektioner, som bakteriell keratit. Det stängda ögonmiljön under sömn minskar syretillförseln till hornhinnan och skapar en fuktig miljö, som kan främja bakterietillväxt.

Andra risker inkluderar hornhinnesår, ögonsmärta, rodnad och potentiell synförsämring i svåra fall. Långvarig användning av linserna medan du sover kan också leda till torra ögon och obehag när du vaknar.

Undantag från regeln

Vissa kontaktlinser är godkända för övernattningsanvändning. Dessa linser är typiskt gjorda av mycket andningsbara material, vilket tillåter mer syre att nå hornhinnan. Även med sådana kontaktlinser, bör användning av linser över natten endast ske efter rådgivning från en optiker.

Kontaktlinser utformade för att sova med

Några av de mest populära kontaktlinserna utformade för att sova med är:

Det är dock fortfarande avgörande att följa de specifika instruktionerna från linstillverkaren och din optiker om du använder kontaktlinser för förlängd användning.

Bra rutiner för användning av kontaktlinser

För att upprätthålla ögats hälsa, bör du alltid ta ut dina kontaktlinser innan du sover, om de inte är utformade för övernattningsbruk. Se till att rengöra och förvara dina linser korrekt för att förhindra bakteriekontamination och säkerställa dina ögons hälsa.

Regelbundna kontroller hos en optiker rekommenderas för att säkerställa att dina kontaktlinser är lämpliga för dina ögon och att du använder dem på ett lämpligt sätt.

Referenser

  1. CDC, Protect Your Eyes
  2. AAO, Why You Should Never Sleep in Your Contact Lenses