Varning: Färgade kontaktlinser till Halloween kan förstöra din syn


2024-10-08 04:29
Färgade kontaktlinser för Halloween makeup

Halloween närmar sig och många letar efter färgade kontaktlinser för att fullända sina kostymer. Dock medför denna populära trend dolda faror. Patrisha Bertulfo, en optiker i en större företagspraktik, delar sina bekymmer om dessa risker och ger tips för att hålla sig säker under Halloween-säsongen.

Riskerna med att använda färgade kontaktlinser

"Varje år ser vi ögonproblem i samband med användningen av färgade kontaktlinser och många av dessa fall är kopplade till linser köpta från oauktoriserade återförsäljare", förklarar Bertulfo. "Dessa linser är ofta tillverkade av material av låg kvalitet och uppfyller inte de säkerhetsstandarder som krävs för ögonhälsa. Resultatet? En högre risk för infektioner, skador och långvariga skador."

Bertulfo påpekar att många människor felaktigt tror att icke-receptbelagda, dekorativa linser är säkra. "Sanningen är att det inte finns något sådant som 'en storlek passar alla' när det gäller kontaktlinser. Linser som inte passar ordentligt kan orsaka repor, infektioner och till och med permanent synförlust," varnar hon.

Skador från färgade kontaktlinser

Skador från färgade kontaktlinser kan i värsta fall leda till permanent skada. "Jag har personligen sett skadorna på nära håll," påpekar Bertulfo och betonar allvaret i frågan.

Forskning har visat att flera typer av icke-receptbelagda kontaktlinser har testats positivt för klor och andra skadliga kemikalier. Enligt Bertulfo varierar skadorna från mild irritation till allvarliga infektioner som kräver medicinsk behandling. "I några av de värsta fallen har vi sett patienter nästan förlora sin syn på grund av obehandlade hornhinnesår och allvarliga infektioner. Det är förödande, särskilt när det kunde ha undvikits."

Varför oreglerade kontaktlinser utgör en allvarlig risk

Ett stort problem med kontaktlinser från tveksamma nätbutiker är bristen på reglering. "Regeringsreglerade kontaktlinser behandlas som medicinska apparater av en anledning. De måste tillverkas av specifika material som låter ögat andas och de måste anpassas för varje individ av en auktoriserad professionell. De som säljs av icke-verifierade återförsäljare saknar ofta dessa kritiska standarder," förklarar Bertulfo.

Även linser som marknadsförs som "dekorativa" eller "kosmetiska" måste behandlas som medicinska apparater. "Människor inser ofta inte att köp av linser utan en ordentlig recept utsätter dem för risk. Det handlar inte bara om hur de ser ut - det handlar om hur säkra de är för dina ögon," tillägger hon.

5 tips för säker användning av färgade kontaktlinser denna Halloween

För dem som planerar att använda färgade kontaktlinser till Halloween, delar optikern Patrisha Bertulfo fem viktiga tips för att säkerställa en säker användning:

  • Skaffa ett ordentligt recept: "Även om dina linser endast är dekorativa, bör du alltid skaffa ett recept från en ögonläkare. Detta säkerställer att linserna passar dina ögon korrekt och minskar risken för komplikationer."
  • Köp från verifierade återförsäljare: "Köp endast kontaktlinser från auktoriserade återförsäljare som följer godkända säkerhetsstandarder. Undvik nätbutiker som inte ger information om kvaliteten på deras produkter eller var de kommer ifrån."
  • Dela inte dina linser: "Att dela kontaktlinser, även kortvarigt, kan överföra skadliga bakterier mellan användare och leda till allvarliga infektioner. Håll alltid linserna för dig själv."
  • Följ rätt hygien: "Se till att rengöra, förvara och hantera dina linser enligt riktlinjerna. Felaktig skötsel är en av de främsta orsakerna till ögoninfektioner."
  • Sov aldrig med linserna i: "Även om du är utmattad efter en Halloweenfest, ska du aldrig sova med dina kontaktlinser på. Detta berövar dina ögon syre och ökar risken för infektion."

En sista varning

När Halloween närmar sig kan frestelsen att köpa billiga färgade kontaktlinser vara stor, men riskerna är mycket större än besparingarna. Optikern Patrisha Bertulfo uppmanar konsumenterna att prioritera sin ögonhälsa.

"Din syn är inte något du bör tumma på för en kostyms skull. Ögon är känsliga, och när de väl skadas kan läkningen vara svår eller omöjlig. Rådgör alltid med en ögonspecialist innan du använder kontaktlinser och undvik att köpa från okända eller oreglerade återförsäljare."


Rasmus undersöker och skriver om de senaste trenderna och nyheterna inom syn och ögonhälsa. Han levererar klar och pålitlig information som hjälper läsarna att hålla sig informerade om viktiga utvecklingar inom området.