Hur du skyddar dina ögon när du arbetar framför skärmar


2024-06-25 12:57
Person som arbetar på en datorskärm

Att spendera många timmar framför skärmar har blivit en del av vår dagliga rutin. Även om detta är praktiskt kan det också leda till skärmtrötthet, som orsakar ögonansträngning och psykisk stress.

Symptom på skärmtrötthet

Vanliga symptom på skärmtrötthet innefattar torra ögon, suddig syn, huvudvärk och till och med nack- och ryggsmärtor. Att ignorera dessa symptom kan göra vardagen obekväm.

Tips för att hantera skärmtrötthet

  • Ge dina ögon regelbundna pauser genom att följa 20-20-20 regeln. Det innebär att du var 20:e minut bör titta på något som är 20 meter bort i 20 sekunder. Denna enkla praxis hjälper dina ögon att slappna av och minska ansträngningen.
  • Minska din totala skärmtid när det är möjligt. Till exempel, ta anteckningar på papper istället för att använda en bärbar dator, eller lyssna på ljud under möten istället för att titta på skärmen. Att titta på TV på avstånd är också bättre än att använda mindre enheter nära.
  • Blinka oftare för att hålla dina ögon fuktiga. Vi har en tendens att blinka mindre när vi tittar på skärmar, vilket kan torka ut våra ögon. Receptfria ögondroppar kan också hjälpa till att hålla dina ögon fuktiga.
  • Överväg att använda blåljusfilter. Blått ljus från skärmar kan bidra till ögonansträngning. Glasögon eller skärmskydd med blåljusfilter kan hjälpa till att minska obehag och förbättra din totala produktivitet. De hjälper dig också att sova bättre genom att minska exponeringen för blått ljus på kvällen.
  • Om du använder kontaktlinser, överväg att växla mellan glasögon och kontaktlinser varannan dag för att avlasta dina ögon.
  • Regelbundna ögonundersökningar är väsentliga. En optiker kan upptäcka tidiga tecken på problem och rekommendera linser eller droppar som passar dina behov. Detta är avgörande för att upprätthålla en sund syn, speciellt om du tillbringar mycket tid framför skärmar.

Justera din arbetsplats

Att göra ändringar på din arbetsplats kan också hjälpa. Placera din skärm så att den är på eller strax under ögonnivå för att undvika nackspänning. Se till att din arbetsplats är väl belyst, men inte för ljus för att minimera reflexer.

Att hålla sig hydrerad är ett annat enkelt men effektivt sätt att bekämpa skärmtrötthet. Att dricka mycket vatten kan hjälpa dina ögon och kropp att hålla sig hydrerad, vilket minskar torrhet och obehag.

När du bör söka professionell hjälp

Om du fortsätter att uppleva symptom trots dessa justeringar kan det vara dags att konsultera en ögonvårdsspecialist. De kan erbjuda skräddarsydd rådgivning och behandlingsalternativ för att hjälpa till att lindra ditt obehag.

Referenser

  1. WebMD, Dry eyes in office
  2. ACAP, Screen fatigue and how to fight it
  3. AOA, Computer vision syndrome