Kontaktlinser och Torra Ögon


2024-04-27 07:12
Torra ögon med kontaktlinser

Torra ögon kan ofta vara ett problem för kontaktlinsanvändare. Detta tillstånd, känt som torra ögon orsakade av kontaktlinser, uppstår när det tunna fuktlagret på ögats yta avdunstar snabbare än vanligt på grund av kontaktlinsernas närvaro.

Orsaker till Torra Ögon hos Kontaktlinsanvändare

Flera faktorer bidrar till torra ögon hos dem som bär kontaktlinser. Detta inkluderar bland annat typen av linsmaterialet, passformen på linserna och den personliga tårproduktionen. Linser tillverkade av material som inte tillåter mycket syre att passera genom kan förvärra symtomen på torra ögon.

Symptom på Torra Ögon

Symptom på torra ögon inkluderar irritation, rodnad, en kornig känsla och en brännande känsla i ögonen. Vissa användare kan också uppleva suddig syn och obehag vid användning av linser.

Hantera Torra Ögon med Kontaktlinser

Det finns flera strategier för att hantera torra ögon för kontaktlinsanvändare. Användning av ögondroppar godkända för användning med kontaktlinser kan hjälpa. Om man väljer linser tillverkade med silikonhydrogel, som tillåter mer syre att nå hornhinnan, kan det också minska symtomen. Dessutom är det viktigt att begränsa tiden man bär kontaktlinser och sörja för korrekt linsvård.

Alternativa Kontaktlinser för Torra Ögon

För dem som är svårt påverkade av torra ögon kan det vara fördelaktigt att byta till dagliga engångslinser eftersom dessa linser är mindre benägna att samla på sig avlagringar som kan irritera ögonen. Dessutom specialiserar sig vissa märken på linser för torra ögon och erbjuder modeller designade för att behålla mer fukt.

Några av de mest rekommenderade kontaktlinserna mot torra ögon är:

Det är viktigt att konsultera en optiker om du upplever ihållande symptom på torra ögon. De kan ge rekommendationer anpassade till dina specifika hälsobehov och användning av kontaktlinser.

Referenser

  1. IOVS, Contact Lens-Associated Dry Eye Disease: Recent Advances Worldwide and in Japan
  2. AOA, Managing the care of patients with contact lens-related dry eye